2 elokuun, 2022

Pilates

Miksi vaivautua sohvalta pilatestunnille?

Eräs pilatestunneillani ahkerasti käyvä henkilö kertoi hiljattain: ”En taaskaan olisi viitsinyt jättää sohvaani pilatestunnin takia. Mutta kun tunnin jälkeen on aina niin huippuhyvä olo!” Se on porkkana, joka saa hylkäämään jopa mukavan sohvan ja siirtymään pidemmänkin matkan myös liukkaissa ja hyytävissä talvikeleissä pilatestunnille.

Pilates-ohjaajani Riitta Saarikko. Kuva Hia Sjöblom.

Mikä pilates?

Moni on kuullut tai kokeillut pilatesta. Klassisen ja nykysilmin jopa hassulta näyttävän tavan ohjata on kehittänyt Joseph Pilates (1883-1967). Hän oli akrobaatti, joka kehitti nerokkaita tapoja kuntouttaa ensimmäisen maailmansodan veteraaneja.

Nykyään pilatesta on tarjolla erilaisilla painotuksilla ja tavoilla ohjata. Jotkut pilateksen koulukunnat ovat julistautuneet ohjaamaan vain herra Pilateksen klassista repertuaaria. Useimmissa koulukunnissa on kuitenkin otettu mukaan moderni ymmärrys anatomiasta, kehon toiminnallisuudesta sekä kehotietoisuudesta.

Muistathan, että aina ensimmäinen kokeilutunti ei välttämättä kerro totuutta. On hyvä löytää itselle sopiva ohjaaja. Suomen pilatesyhdistyksen sivuilta voit myös tarkistaa, että ohjaaja on suorittanut asianmukaisen ohjaajakoulutuksen.

Mitä hyötyä pilateksesta?

Pilateksen tavoitteena on tukea hyvää ja monipuolista kehon toimintaa. Selkeät liikkeet vahvistavat lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kehotietoisuutta. Näin kehonhallinta voi kehittyä. Tästä on hyötyä niin arjen askareissa kuin muissa liikuntalajeissa, kuten vaikkapa ratsastuksessa ja golfissa.

Ratsastuksen asiantuntijana Emilia Frisk kertoi, että pilateksen hyöty ratsastuksessa on juurikin kehon hallinnan kehittäminen. Meillä jokaisella on kehossa puolieroja. Ratsastajan keho voi suunnata liikettä oikealle, vaikka hänen tarkoituksenaan olisi saada hevonen kaartamaan vasemmalle. Kehotietoisuus, kehon heikomman puolen vahvistaminen, keskivartalon tuki sekä kehon linjaus ja ryhti tukevat taituruutta ratsastuksessa.

Ratsastajan istunta ja kehonhallinta kulkevat käsi kädessä.

Tyypillisesti pilatesliikkeissä huomioidaan keskivartalon tuki, lantion ja lantionpohjan lihasten hallinta. Vatsalihasharjoitteet tehdään huolellisesti niin, että myös syvä poikittainen vatsalihas ja lantionpohjan lihakset aktivoituvat. Tästä on erityistä hyötyä esimerkiksi raskaudesta palautumisessa tai iän karttuessa, jolloin erilaiset laskeumavaivat ja virtsankarkailu ovat monien ikävänä riesana.

Viime vuosina faskiakudosten merkitys on oivalletty syvällisemmin. Faskiat antavat mm. lihaksille muodon ja faskiakudoksista riippuu pitkälti kehon liikkuvuus. Myös kiputilat ovat usein faskioissa. Faskian toiminnan tukeminen huomioidaan myös pilatesharjoittelussa erilaisten faskiavenytysten muodossa. Tämä on varmasti osasyy, miksi pilatestunnin jälkeen voi olla taivaallinen olo!

UKK-Instituutti julkaisi mielenkiintoisen tutkimustuloksen syksyllä 2021. Siinä verrattiin eri liikuntamuotojen vaikutusta pitkittyneessä selkäkivussa (kipu kestänyt yli kolme kuukautta). Tutkimuksen mukaan pilates oli kaikkein tehokkain harjoitusmuoto kivun selättämiseksi. Myös käytännössä kuulen tunneilleni osallistuneilta samaa. Selkävaivat ovat hävinneet tai vähentyneet säännöllisen pilatesharjoittelun myötä.

Kehon kokonaisvaltaista hallintaa. Kuva Marjatta Karikoski.

Miksi painottaa kehotietoisuutta?

Pilates on myös keho-mieli – laji. Liikkeet voi ohjata hyvin teknisesti ja suorittavalla asenteella, mutta myös hidastaen ja aistien, miltä omassa kehossa tuntuu. Itse ohjaajana kannatan jälkimmäistä.

Pilatestunti voi olla itsestä huolenpidon ja hyvän olon keidas arjessa. Hengähdys ikävästä uutisvirrasta, kiireisestä työstä ja arjen stressistä. Syvempi hengitys rytmittää liikkeitä ja kutsuu hellittämään tunneperäisestä kireydestä. Myös kehon ojentaminen ja hallinnan tuntu tukevat alavireisyyden häviämisessä.

Tunnilla on ilo nauttia tekemisen meiningistä ja kehon työskentelystä, mutta myös löytää tie olemisen tilaan. Hyväksyntään, miltä omassa kehossa tuntuu juuri tänään. Mikä on juuri minulle oikein tässä hetkessä. Ja ehkäpä vaihtaa muutama sananen muiden kanssa. Kokea olevansa osa iloista, läsnäolevaa porukkaa yhteisessä olohuoneessa.

Tule mukaan!

Riitta Saarikko, Pilates Health-ohjaaja, kehoterapeutti, työnohjaaja STOry, MMT

lisätietoja www.viisaskeho.fi

Kesäpilatesta Kemiönsaarella: https://viisaskeho.fi/pilates-kesalla/

Kiitos Riitta ajatuksistasi sekä mahtavista Pilates-tunneista! Pilates oli yksi tärkeistä menetelmistä matkallani kohti toipumista, mutta myös tärkeässä osassa jo ennen onnettomuutta. Sain siitä paljon apua kehonhallintaan ja sen hahmottamiseen ratsastaessa. Pilatestunnin parhautta ovat myös rentoutuminen ja hetkessä oleminen, ilman kiirettä ja suorituspaineita. Myös sitä olisi hyvä saada mukaan ratsaille. - Emilia-

Vastaa

envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram